Forum uLAB Strona Główna uLAB
laboratorium artis - compendium ceramiczne

CERAMICZNE ABC Forum uLAB Strona GłównaCERAMIKINFO  Forum uLAB Strona Główna uINACZEJ  FOTOGALERIA GALERIE AUTORSKIE  FOTOGALERIA FOTOGALERIA  Forum uLAB Strona Główna uFORUM 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Twoje wiadomościTwoje wiadomości   ZalogujZaloguj   uLABuLAB 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gofer2109

PostWysłany: Pon Lis 09, 2009 7:08 pm    Temat postu: Problem z pęknięciami na transparentrym Odpowiedz z cytatem

Słuchajcie mam ogromny problem z pękaniem szkliwa transparentnego. Podejrzewam ze to musi byc piec ale warto popytać, a wiedza tego forum jest pokaźna zatem może ktoś już tak miał.
Wcześniej wszystko mi wychodziło aż do niedawna. Wyciągam z pieca garnki i szkliwo jest ok. Po jakiś paru dniach czasem tygodniu robi sie coś takiego:

zdarza sie że z pieca wyciągam z jakąś rysą

Używam szkliwa trerracolor o oznaczeniu 7900 a masa to WBB.
Pale książkowo biskwit na 900 szkliwo 1020 z przetrzymaniem 10 min. i piec trzyma temperature bo sprawdzam czujnikiem zewnętrznym od CZAKI-ego
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
am

PostWysłany: Wto Lis 10, 2009 12:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

coś więcej o masie?
gdy jakiś czas temu używałem masy wbb (gwsw-sk) moje z nią problemy skończyły się, kiedy podniosłem t. końcową wypału biskwitowego do 1000 st.
...
(Zresztą, ruszyłem się teraz sprzed monitora i zajrzałem do prospektu WBB - otóż wszystkie z mas lejnych mają jako pierwszą temperaturę 1000 st. C.)

Szkliwa, o którym piszesz nie znam, ale wydaje mi się, że 1020 to jego dolna granica, a górna zapewne 1080.
Czemu wybrałeś najniższą? Very Happy Przetrzymanie wydaje się też dośc krótkie (no, chyba że to archaiczny piec, taki jak moje i do 1000 wlecze się np.10h Very Happy )
Nie wiem też jaki duży masz piec, jak gęsto załadowany, jak prędko go otwierasz...

Tak "na czuja"-podniósłbym temperaturę końcową biskwitu, żeby przekroczyc 1000;
podniósłbym temperaturę szkliwa do np. 1050 i przetrzymanie do 20 min.

I zobczyłbym co się stanie Shocked

(a, i może szkliwiłbym mniej obficie)
Powodzenia (to znaczy, że wymiguję się od odpowiedzialności Very Happy )!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
gofer2109

PostWysłany: Wto Lis 10, 2009 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki za podpowiedź choć fakt że wszystko było wcześniej ok skłania mnie do domysłów iż to przyczyna rozkładu temperatur(może uszkodzona któraś z sekcji grzałek). Piec mam "archaiczny" ale pali ok. Skorzystam z rady i poeksperymentuje z biskwitem tak jak radzisz.
Prosiłbym o wiecej informacji odnośnie otwierania bo jakoś nie widze związku, no chyba że otwiera sie go w granicach od 100 do 200 stopni i wyżej (tak przynajmniej mnie ktoś kiedyś tłumaczył)- ale ja tak nie robie, czekam aż wystygnie.O masie wiem tyle że nazywała sie przy kupnie czerwona neu a symbolu to na worku nie uświadcze.
W ogóle kręci mnie wydobywanie koloru różnych mas poprzez stosowanie szkliw transparentnych - może jakieś wskazówki co do doboru sprawdzonego szkliwa? Jeśli takie znacie to bardzo bym prosił nazwe itd. (tyle tego jest).

Odnośnie pieca to jest on z firmy elektroterm (dawniej chodzież) sterownik TC6 - ma wysokość 60 a głębokość 46 cm i ładuje go małymi partiami bo jak wstawie półkę to mi sie temperatura źle rozkłada (różnica jakiś 20-30 stopni)
Powrót do góry
am

PostWysłany: Wto Lis 10, 2009 11:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

GRT-Neu. temp. maks.1150- i raczej tu celowałbym z temperaturą wypału szkliwa.
Niestety nie jestem w stanie polecic Ci żadnego sprawdzonego przeze mnie szkliwa na te temperatury.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
urs
admin

PostWysłany: Sro Lis 11, 2009 3:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

... a mnie jest przykro, nie moge pomoc, bo nie mam zadnego doswiadczenia w tych temperaturach.
ale...
na pierwszy rzut oka i tez na czuja, zdecydowanie rozcienczylabym szkliwo!
odnosze wrazenie (na podstawie zdjec), ze tam gdzie ciensza warstwa szkliwo jest zdecydowanie mniej problematyczne. chyba tez podnioslabym temperature wypalu szkliwa. 20-30°C czesto jest lekarstwem na nasze problemy...
Powrót do góry
gofer2109

PostWysłany: Sro Lis 11, 2009 11:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok dzięki za podpowiedź (za to kocham to forum serce ). Od czwartku biore sie ostro do dzieła. Jeszcze tylko pytanie/prośba do Am czy te wartości temperatur WBB są dostepne gdzieś w sieci jak coś to prosiłbym o linka.
Powrót do góry
am

PostWysłany: Sro Lis 11, 2009 12:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam niestety tylko papierowy dostęp. Jeśli nie znajdziesz przez np. Google, albo ktoś Ci nie podpowie, mogę wysłac Ci skan. Pozdrawiam.
Powrót do góry
gofer2109

PostWysłany: Sro Lis 11, 2009 12:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo bym prosił o ten skan na email gofer2109@gmail.com. Jeszcze raz wielkie dzieki za szybką odpowiedź.
Powrót do góry
am

PostWysłany: Sro Lis 11, 2009 5:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

leniuszek? Very Happy

http://www.testpol.com.pl/wbb.htm

(w dole strony:)
Powrót do góry
gofer2109

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 9:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poprawiłem się i wygląda to teraz tak:

Dla potomnych:
1.Rozpoczołem od uszczelnienia pieca (miałem kilka otworów do mierzenia tempy na zewnątrz)
2.Podwyższyłem temperaturę (na zdjęciu jest 1050 i 20 min. przetrzymania) ale brałem jeszcze 1060/80 i rezultat też jest ok (zmienia sie kolor na ciemniejszy i całkiem sporo sie kurczy - masa przypomina tą z geolminu)
3.Acha! - polozyłem cienką warstwe szkliwa pistoletem (co jest dla mnie smutne bo wole garnki nurzać)

Jeszcze raz WIELKIE dzięki za wczesniejsze podpowiedzi

PS. ta cienka warstwa szkliwa mnie troche zaskoczyła bo pamiętam że jakiś czas temu walczyłem z pięknym szkliwem zielonym-transparentnym i pogrubienie było jak najbardziej wskazane by uzyskać oczekiwany efekt
Powrót do góry
am

PostWysłany: Wto Lis 24, 2009 11:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cieszymy się.
A jeszcze o masie, której używasz.
Kiedyś, zanim pojawił się w jej nazwie dopisek "neu", doprowadzona niemal do 1200 miała piękny, prawie wiśniowy kolor. Niestety, po jej "odnowieniu" (neu) przez producentów nie wiedziec czemu przepala się na kolor szarawo-zielonkawo-nijaki. Szkoda.
Powrót do góry
urs
admin

PostWysłany: Sro Gru 02, 2009 3:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jasne, że się cieszymy ... Very Happy
szkliwo nie pęka po kilku dniach? tygodniu?
Powrót do góry
gofer2109

PostWysłany: Sro Gru 02, 2009 8:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do tej pory nie pęka (po dwóch tygodniach). Zauważyłem że ta masa jest bardziej stabilniejsza w temp. 1080 stopni - szkliwienie(chodzi mi o różnice w napięciach). Nadal eksperymentuje(chce mieć pewność przy włożeniu większej partii). Na dzień dzisiejszy jestem na etapie podwyższania temp. biskwitu.
Wkurza mnie to ze transparentny nie jest wdzięcznym szkliwem na rzeczach użytkowych.
Nie bawią mnie efekty szkliw kryjących, wolę transparentny - daje mozliwości eksperymentu z barwą naturalną, niespotykaną. Stosowałem wcześniej inne szkliwa (kryjące) i efekt jeśli chodzi o napięcia był bardzo fajny, a ewentualne pęknięcia były prawie nie widoczne, bądź żadne(np. na typowym białym szkliwie, lub innych). Stąd pewnie wynika fakt ich częstego stosowania w produkcji przemysłowej?! Nie wiem.
Ps. Do tego co napisał wyżej Am - właśnie to kolor czerwony(wiśniowy) był moim targetem w wydobyciu z tej masy, jak bym wiedział, że ten "neu" w przepaleniu przechodzi w brązowy to bym sobie kupił mase z geolminu bo własnie tak sie ona zachowuje.
Powrót do góry
ceramik-mix

PostWysłany: Nie Gru 13, 2009 11:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trochę późno , ale mam kilka słów do dodania. Pękanie szkliwa wynika z różnicy we współczynnikach rozszerzalności szkliwa i czerepu. najczęściej daje o sobie znać gdy czerep jest zbyt słabo spieczony. Doprowadzenie do silniejszego spieczenia czerepu zmniejsza te różnice i często prowadzi do usunięcia problemu.
Pękanie szkliwa jest związane z przekroczeniem jego wytrzymałości na naprężenia rozciągające . Czasem cienka warstwa ma większą elastyczność i dlatego nie dochodzi do pękania. Przypadek w którym szkliwo przestało pękać po zwiększeniu grubości warstwy, wytłumaczyć można również na bazie wytrzymałości materiałów. Gdy warstwa była cienka naprężenia wystarczały do pękania. Pogrubienie warstwy, a tym samym zwiększenie powierzchni (przekroju) na którą działają naprężenia doprowadziło do sytuacji w której naprężenia jednostkowe były niższe od wytrzymałości materiału, czyli szkliwa.
Jest to dość interesujący przypadek, który, moim zdaniem wystąpić może gdy naprężenia nieznacznie przewyższają wytrzymałość materiału.

Stąd podpowiedzi AM by podnieść temperaturę i czas wytrzymania . Powoduje to silniejsze spieczenie czerepu.
Zwykle daje to pożądany efekt.

Jeśli chodzi o to że wcześniej nie było tego problemu , to korzystnie jest sprawdzić układ pomiarowy. Przede wszystkim termoparę ( może już zaczyna się delikatne pęknięcie w okolicach spoiny, sprawdzić i przeczyścić wszystkie połączenia ( śrubki ). W przypadku zaśniedzenia dają one większy opór i osłabiają sygnał z termopary. Trzeba też sprawdzić czy termopar nie została np. wsunięta głębiej komory lub bliżej ściany.Jest to istotne zwłaszcza gdy pn . pomiarowy znajduje się w pobliżu grzałek.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: