Forum uLAB Strona Główna uLAB
laboratorium artis - compendium ceramiczne
 
  CERAMICZNE ABC Forum uLAB Strona GłównaCERAMIKINFO  Forum uLAB Strona Główna uINACZEJ  FOTOGALERIA GALERIE AUTORSKIE  FOTOGALERIA FOTOGALERIA  Forum uLAB Strona Główna uFORUM 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Twoje wiadomościTwoje wiadomości   ZalogujZaloguj   uLABuLAB 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olga



Dołączył: 26 Sie 2012
Posty: 43

PostWysłany: Wto Sie 19, 2014 10:28 pm    Temat postu: Wch³anianie szkliwa Odpowiedz z cytatem

Od czego zale¿y wch³anianie szkliwa przez biskwit? Zauwa¿y³am, ¿e na jednych przedmiotach szkliwo szybko wysycha i mam piêkny "puder" a na innych le¿y jakby po wierzchu, potrafi wysychaæ pó³ dnia....potem wypala siê normalnie. Dontknow
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kombinerek



Dołączył: 18 Kwi 2013
Posty: 906
Skąd: WEJHEROWO

PostWysłany: Wto Sie 19, 2014 11:42 pm    Temat postu: zawiesina - wysychanie Odpowiedz z cytatem

zawiesina - wysychanie

Surowe szkliwo to nic innego jak zawiesina wodna. Zawiesina nak³adana na pod³o¿e – „wysycha” wed³ug dwóch mechanizmów:
1. - Odparowanie wilgoci bezpo¶rednio z na³o¿onej warstwy szkliwa do powietrza
2. - Wch³oniêcie wody do pod³o¿a na którym spoczywa warstwa szkliwa

Na ¶wie¿o poszkliwionym czerepie zachodz± oba procesy. Im bardziej czerep jest spieczony - tym udzia³ drugiego procesu jest mniejszy. Mamy wtedy wra¿liw± na poprawki powierzchniê. Wówczas przyleganie do czerepu jest bardziej wra¿liwe na naprê¿enia, nawet przed wypaleniem. Wspó³czynniki rozszerzalno¶ci termicznej i skurcz biskwitu oraz szkliwa musz± byæ bardziej starannie dopasowane.

Oczywi¶cie wilgoæ wch³oniêta do czerepu powinna odej¶æ z niego przed w³o¿eniem do pieca, wiêc proces wysychania jeszcze potrwa. To co zwykli¶my nazywaæ wysychaniem szkliwa jest tylko jego odwodnieniem. Im szybciej szkliwo siê odwodni tym jest "lepiej", ale nale¿y pamiêtaæ o tym, ¿e woda wch³oniêta przez czerep i tak musi odparowaæ przed wypa³em. Je¿eli proces bêdzie zachodziæ w piecu mo¿e siê to ¼le skoñczyæ dla ca³ego wsadu. W skrajnym przypadku przedmioty mog± postrzelaæ/popêkaæ a szkliwo poodpryskiwaæ. Nikomu tego nie ¿yczê.
_________________
MIKRORAFINERIA WEJHEROWO, Zak³ad Teoretyczno-Filozoficzny, Pracownia Kombinerkowa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Olga



Dołączył: 26 Sie 2012
Posty: 43

PostWysłany: Sro Sie 20, 2014 11:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziêki za odpowied¼.:) wniosek - nie dawaæ zbyt wysokiej temperatury przy wypale na biskwit - 900 wystarczy, 1000 za du¿o - dobrze my¶lê?
Dok³adanie rzeczy na biskwit do wypa³u szkliw - nie powinno siê tak robiæ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
urs
admin


Dołączył: 21 Sie 2004
Posty: 2915

PostWysłany: Czw Sie 21, 2014 3:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Olga napisał:
Dok³adanie rzeczy na biskwit do wypa³u szkliw - nie powinno siê tak robiæ?
... nie ma a¿ tak ¶cis³ych regu³; wszystko zale¿y od rodzaju przedmiotów biskwitowanych i szkliwionych, wypalanych szkliw.
bezpieczniej jest rozró¿niæ te dwa wypa³y, z tego wzglêdu, ¿e surowa glina potrzebuje nieco 'spokojniejszego', wolniejszego wypa³u, ni¿ szkliwo (chocia¿ to te¿ zale¿y...). moim zdaniem, przy odrobinie wprawy i pewnym do¶wiadczeniu, w ramach oszczêdno¶ci, mo¿na pogodziæ te dwa wypa³y.

Olga napisał:
... wniosek - nie dawaæ zbyt wysokiej temperatury przy wypale na biskwit - 900 wystarczy, 1000 za du¿o - dobrze my¶lê?
... i tu te¿ nie ma sztywnych regu³, wszystko zale¿y od potrzeb, ale tradycyjnie na biskwit 900°C wystarczy, o ile nie jest to porcelana.
nie zgadzam siê z opini±, ¿e: "...Im szybciej szkliwo siê odwodni tym jest "lepiej"..."; zbyt szybkie wch³anianie wody ze szkliwa przez czerep, mo¿e byæ przyczyn± wad szkliwa. objawem takiego zjawiska s± np. spêkane szkliwa na sucho, i niekoniecznie takie szkliwo podczas wypa³u siê 'wyrówna', mog± powstaæ zbiegniêcia, czy ³ysiny lub inne...
temat by³ sygnalizowany np. tutaj:
http://www.ulab.eu/uForum/viewtopic.php?t=918

... i jeszcze, tak na marginesie, jest mnóstwo sposobów na nak³adanie szkliw na zbyt g³adkie, nieporowate powierzchnie. niektórzy pracuj± w ten sposób, ¿e spiekaj± najpierw masê, a potem j± szkliwi±; jak ju¿ wspomnia³am, wszystko zale¿y od potrzeb.
najlepszym sposobem 'na ceramikê', jest d±¿enie do równowagi, harmonii, jak w naturze... (¿adne ekstremy Very Happy).
tak uczy nas tradycja Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kombinerek



Dołączył: 18 Kwi 2013
Posty: 906
Skąd: WEJHEROWO

PostWysłany: Czw Sie 21, 2014 11:11 am    Temat postu: popieram w ca³ej rozci±g³o¶ci Odpowiedz z cytatem

popieram w ca³ej rozci±g³o¶ci

Dlatego lepiej napisa³em "lepiej", a nie lepiej .

Nale¿a³oby tu przywo³aæ "Katalog usterek i wad wyrobów w produkcji ceramiki u¿ytkowej" (tak siê chyba to nazywa) dostêpny w internecie . . .
Adresu nie wymy¶lê z g³owy, nie pamiêtam, a przyda³oby siê tu wkleiæ . . .
Jak widaæ niekiedy porowato¶æ biskwitu mo¿e byæ sprzymierzeñcem, a niekiedy zagro¿eniem dla naszych prac. Zazwyczaj pomaga. Wszystko zale¿y od doboru materia³ów z którymi przyjdzie nam siê zmierzyæ, temperatur, planowanych procesów i dzia³añ, czy innych czynników . . .
Aby siê nie pogubiæ - z grubsza mamy podzia³ na temperatury wypa³u, np: kaflarskie, garncarskie, na biskwit (zale¿nie jaki materia³ - temperatury s± ró¿ne), na ostro ... I stosownie do tego dobieramy materia³y. Niedawno kto¶ reklamowa³ na ulab-ie glinê kaflarsk± o temperaturze topnienia (!) 950 stopni rumieniec . . . , wiêc trzeba byæ czujnym na ka¿dym kroku i byæ ¶wiadomym co dla jakiej masy oznacza palenie na biskwit, a co na ostro. . itd . . . zdziwiony
_________________
MIKRORAFINERIA WEJHEROWO, Zak³ad Teoretyczno-Filozoficzny, Pracownia Kombinerkowa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
urs
admin


Dołączył: 21 Sie 2004
Posty: 2915

PostWysłany: Czw Sie 21, 2014 4:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co racja, to racja ... Very Happy .

rozgl±da³am siê nieco za tym katalogiem, ale nic nie znalaz³am ... Dontknow
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group